1823 Ο Μάρκος Μπότσαρης με τους Σουλιώτες εισβάλλει εις το στρατόπεδο των Τούρκων εις το Κεφαλόβρυσο Καπρνησίου και προκαλεί εις τον εχθρό μεγάλες καταστροφές.

1828 Υπογράφεται ανάμεσα στην αγγλία και τον Μωχάμετ Άλυ της Αιγύπτου η σύμβαση της Αλεξανδρείας, με την οποία καθορίζεται ο τρόπος εκκένωσης της Πελοποννήσου από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ.

1823: ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ: Ένα τέταρτο πριν από την ορισθείσα ώρα, οι στρατιώτες του Μάρκου Μπότσαρη, μιλώντας δυνατά και βρίζοντας αλβανικά εισήλθαν στο στρατόπεδο του Τζελαλεδίν. Οι φρουροί ξεγελάστηκαν νομίζοντας πως είναι δικοί τους που οργισμένοι πήγαιναν προς συνάντηση του αρχηγού, για να του ζητήσουν τους οφειλόμενους μισθούς. Όταν πλέον έφθασαν στο κέντρο του στρατοπέδου, άρχισαν το φονικό πυρ. Οι Αλβανοί, που είχαν πέσει σε ύπνο βαρύ, άρχισαν να ξυπνούν αιφνιδιασμένοι και να ρωτούν τι συμβαίνει. Τότε ακούστηκε από τους Σουλιώτες η φωνή: '’Έρδε Μάρκο’’ (=ήλθε ο Μάρκος). Οι Αλβανοί που είχαν γνωρίσει σε αναρίθμητες μάχες τον Σουλιώτη καπετάνιο (συχνά ως συμπολεμιστές) γνώριζαν την πολεμική του αξία και τότε η σύγχυσή τους μεταβλήθηκε σε αταξία. Άλλοι πυροβολούσαν στα τυφλά και σκότωναν συμπολεμιστές τους και άλλοι προσπαθούσαν να σωθούν με τη φυγή. Μια σφαίρα βρήκε τον Μάρκο στον βουβώνα, αλλά η πληγή ήταν ελαφριά και αυτός συνέχισε τον αγώνα, μόνος σχεδόν με τα παλληκάρια του, διότι οι λοιποί ολιγώργησαν. Μόνον ο Κίτσος Τζαβέλας, παρότι αντίζηλος του Μάρκου, με λίγα παλληκάρια, έσπευσε να παράσχει τη συνδρομή του. Ήδη η μάχη είχε εξελιχθεί σε ανήλεη σφαγή. Αλλά ο Μάρκος είχε βάλει στόχο να συλλάβει ή να σκοτώσει τον Τζελαλεδίν, που ήταν '’εσκηνωμένος’’ σε ένα '’τειχόκλειστον χωράφιον’’. Ο Μάρκος με λίγους συντρόφους έφθασε μέχρι το περίφραγμα. '’Ήτο δε ο τοίχος ανδρομήκης’’, συμπληρώνει ο Τρικούπης. Δηλαδή είχε ύψος αναστήματος ενός άνδρα. Κάποια στιγμή ο Μάρκος σήκωσε το κεφάλι του, για να παρατηρήσει το χώρο, αλλά ένα βόλι τον χτύπησε πάνω από τον δεξιό οφθαλμό και τον άφησε νεκρό. Οι σύντροφοί του απέκρυψαν τον θάνατό του και συνέχισν τη σφαγή. Όταν όμως λαβώθηκε και ο σαλπιγκτής , που αυτός συντόνιζε τη μάχη και πλησίαζε η στιγμή να ξημερώσει, άρχισαν να υποχωρούν τακτικά. Ο γιγάντιος Ντούσας σήκωσε στους ώμους του το άψυχο κουφάρι του Μάρκου. '’Νωτοφορούντων και των άλλων τους βαρέως πληγωμένους’’. Οι απώλειές τους για νυκτερινή μάχη ήσαν περιορισμένες: 36 νεκροί και 20 πληγωμένοι. Υπολογίζεται ότι οι απώλειες των Αλβανών πλησίασαν τον αριθμό των 800. Ουσιαστικά, η εμπροσθοφυλακή του Τζελαλεδίν διαλύθηκε.