1821

Γίνεται η μάχη της Αλαμάνας με αρχηγούς τον Αθ. Διάκο, τον Ομέρ Βρυώνη και τον Κιοσέ Μεχμέτ πασά. Ο Αθ. Διάκος αιχμαλωτίζεται και σκοτώνεται ο Επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας.

 

1821

Αλαμάνα: Έγινε μάχη «ἐκ του συστάδην». Σώμα με σώμα. Ο Διάκος κτυπήθηκε στον δεξιό ώμο. Εξακολουθούσε πάντως να μάχεται αιμόφυρτος, μέχρι που έσπασε κι αυτό το σπαθί του. Αλλά, έμενε όρθιος. Οι Καλύβας και Μπακογιάννης, βλέποντας τον από το Χάνι, έσπευσαν να τον συντρέξουν. Αλλά προτού φθάσουν κοντά του, ο Διάκος από την αιμορραγία είχε πέσει λιπόθυμος κάτω. Όλοι οι σύντροφοι του έκειντο νεκροί. Οι άνδρες του Τελεχά‒Φέζου τον φόρτωσαν σ’ έναν ημίονο (=μουλάρι) και τον μετέφεραν στη Λαμία. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Διάκος βλέποντας γύρω του την ανθισμένη φύση, είπε στεναχτικά το δίστιχο:

«Γιά ἰδές καιρό πού διάλεξε ὁ χάρος νά μέ πάρει, τώρα π’ ἀνθίζουν τά κλαριά καί βγάζ’ ἡ γῆ χορτάρι». Την επόμενη ο Ομέρ Βρυώνης διέταξε να τον φέρουν ενώπιον του.

1821

Ο τουρκικός όχλος καταστρέφει 13 εκκλησίες της Κων/πόλεως και το Πατριαρχικό τυπογραφείο.

 

1822

Ο Καπουτάν πασάς Καραλής κρεμάει εις τα κατάρτια των καραβιών του εβδομήντα Χιώτες, που πήγαν να τον προσκυνήσουν.

 

1827

Εις αψιμαχία μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων εις Βοιδολίβαδο (Νέο Φάληρο) τραυματίζεται ο Καραϊσκάκης, συντάσσει την διαθήκη του και την νύχτα αποθνήσκει.

448 π.Χ.

Ήρξαντο οι εργασίες για την ανέγερσιν του Παρθενώνος.