Βοηθήστε κι εμάς!

Προς τον Σεβαστό π. Βασίλειο

Χριστός Ανέστη! Και καλημέρα σας από την Bunia, στο Ανατολικό Κονγκό.

Καταρχάς θέλω πολύ να σας ευχαριστώ για το σπάνιο χριστιανικό και αδελφικό ενδιαφέρον σας που εκδηλώνετε μέσα στις ευχές και μηνύματα που μου στέλνετε πάντοτε…

…είμαι ήδη εδώ στη Bunia δύο χρόνια σχεδόν. Αρκετά πράγματα, σας τα είχα πει όταν είχαμε συναντηθεί στο Κολουέζι πέρσι. Θέλω όμως τώρα να σας εξηγήσω μερικά από αυτά και να ζητήσω την βοήθεια, την συμπαράσταση και την στήριξη σας. Διότι είμαι τελείως μόνος μου, εκτός από την πολλή αγάπη του Θεού και του Μακαριωτάτου Πατριάρχη μας, ο οποίος και πριν 2 μήνες με έκανε Πνευματικό-Εξομολόγο για εδώ στο Ανατολικό Κονγκό.

Εδώ στην Μπούνια, Ιερός Ναός υπάρχει από το 1946 κτισμένος. …εκτός από τον Ι. Ναό αγίου Νικολάου της Ελληνικής κοινότητας, δεν υπάρχει τίποτα άλλο, ούτε Σχολείο Δημοτικό, ούτε κανένα Κέντρο νεολαίας. Δηλαδή ξεκινάμε από την αρχή εδώ. Η Εκκλησία είχε μείνει κλειστή επί 20 χρόνια λόγω απουσίας μονίμου Ιερέως. Οι πρώτοι ντόπιοι ορθόδοξοι τώρα κατηχήθηκαν και βαπτίστηκαν με τον ερχομό μου. Σας στέλνω και μερικές φωτογραφίες. Σας στέλνω και ένα μικρό ιστορικό της Εκκλησίας της Μπούνιας. Οι ανάγκες είναι πολλές. Τους βαπτίζω τους Χριστιανούς σε ένα μικρό βαρέλι προσωρινό, διότι δεν έχουμε βαφτιστήρι και ο ποταμός όχι μόνον είναι μακριά αλλά έχει και κροκόδειλο!!

…Η Αποστολική Διακονία της Ελλάδος στέλνει μηνιαία σε όλους τους Ιερείς, σε όλη την Αφρική 150 $. Έρχονται και σε μένα. Εκτός από αυτά δεν υπάρχει άλλη βοήθεια. Το κράτος δεν πληρώνει εδώ τούς ιερείς. Αλλά μια φωνή μου λέει μέσα μου: Τιμόθεε μη φοβού, Εγώ ειμί! Την αισθάνομαι Γέροντα αυτή τη φωνή μέσα μου κάθε φορά που τα σκέφτομαι αυτά.

Η Εκκλησία ήταν κλειστή στη Μπούνια εδώ και 20 χρόνια από έλλειψη Ορθοδόξου Ιερέως αλλά και λόγω εμφυλίου πολέμου που επικρατούσε στη Περιοχή πολλά χρόνια. Τώρα υπάρχει ειρήνη.

Χαίρομαι, Γέροντα, για την ευκαιρία αυτή που μου δίνετε με την αλληλογραφία μας αυτή αλλά και με όλο το ενδιαφέρον σας που το γνωρίζω καλώς.

Ο Πατριάρχης έκρινε να με στείλει εδώ να δημιουργήσω και εγώ κάτι από το μηδέν.  Εκτός μόνον από το Ι. Ναό του Αγίου Νικολάου που υπάρχει, δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Εδώ στο Ανατολικό Κονγκό είναι σαν να βρίσκεσαι σε άλλο Κράτος. Από την Bunia για να πάς στην Πρωτεύουσα θέλεις 5 ώρες με αεροπλάνο. Όμως εδώ, Γέροντα, πρέπει να δουλέψω εντατικά και πνευματικά και δημιουργικά. Βοηθείστε με!

Εδώ, Γέροντα, θα το δείτε κι εσείς όταν θα 'ρθείτε, υπάρχουν πολλές αιρέσεις, πολλές παραφυάδες των προτεσταντών, ιεχωβάδες, πολλοί καθολικοί, με Επίσκοπο σε κάθε πόλη, κλπ. Και οι άνθρωποι, λόγω πτώχειας, πείνας, ασθενειών, κλπ πηγαίνουν στις Εκκλησίες όπου τους δίνουν. Φεύγουν από όπου μόνον τους μιλάνε αλλά δεν τους συμπαραστέκονται στις ανάγκες τους.

Να κάνουμε κάτι εδώ πέρα, Γέροντα, να αγοράσουμε ένα οικόπεδο σε κατοικημένη περιοχή (δεν ξέρω ακόμα πόσο κάνει σε κατοικημένη περιοχή, έστω και όχι στο κέντρο) να κτίσουμε ένα ιεραποστολικό κλιμάκιο με Δημοτικό Σχολείο και ένα μικρό κέντρο Νεολαίας. Ότι κάνει ένα Δημοτικό Σχολείο σ ένα χρόνο δεν μπορεί να το πετύχουν χίλια κηρύγματα.

Δεν Σας κρύβω, Γέροντα, ότι είχα αρχίσει να φοβάμαι όταν τα σκεφτόμουνα όλα αυτά και έβλεπα ότι δεν θα μπορούσα να τα καταφέρω. Αλλά η γνωριμία μου μαζί σας και όπως εξελίχτηκε μου έδωσε θάρρος να πιστέψω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε και να σταθούμε με την αγάπη και την βοήθεια σας και την Πρόνοια του Θεού.

Και όλα για τη δόξα και την αίγλη της Ορθοδοξίας μας. Ευλογείτε.

                                                                             Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος

 Όταν έχετε κάποια χρηματική ενίσχυση, Στείλτε μου με Western Union στο όνομα TIMOTHEE NTUMBA. Χώρα: R.D.CONGO. Πόλη: BUNIA

 

bunia4 bunia3
bunia2 bunia1