Η Αγία Κυριακή σας καλωσορίζει στην ενορία της!

 

 
Επαγρύπνηση
 
Την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019, πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό μας, ομιλία του Πολιτικού Επιστήμονος κ. Κωνσταντίνου Χολέβα με θέμα «Η ελληνικότητα της Μακεδονίας».
Ο κ. Χολέβας αρχικά περιέγραψε τις δυσμενείς πολιτικο-οικονομικές συνθήκες υπό τις οποίες οργανώθηκε και διεξήχθη ο Μακεδονικός Αγώνας, οι οποίες ήταν μάλλον πολύ δυσμενέστερες από αυτές που βιώνουμε σήμερα, τονίζοντας ιδιαιτέρως την καίρια συνδρομή των Εθελοντών από την απελευθερωμένη Ελλάδα με πρωταγωνιστή – σύμβολο του Αγώνα τον Παύλο Μελά. Επεσήμανε δε την διπλή απειλή, αφενός των Οθωμανών κατακτητών, αφετέρου των Βουλγάρων κομιτατζήδων (Εξαρχικών), τους οποίους έπρεπε ταυτοχρόνως να αντιμετωπίζουν οι μαχόμενοι υπόδουλοι αδελφοί μας στη Μακεδονία και τη Θράκη, πολλοί από τους οποίους αν και ήταν δίγλωσσοι ή μιλούσαν ένα ιδίωμα σλαβικών και ομηρικών ελληνικών, ουδέποτε απώλεσαν την ελληνική και ορθόδοξη συνείδησή τους (Πατριαρχικοί).
Παρουσίασε, παράλληλα, πλούσιο ιστορικό οπτικό υλικό από τη δράση των Μακεδονομάχων, των Ιερωμένων, των Δασκάλων και των Διπλωματών κατά τον Μακεδονικό Αγώνα, ενώ φθάνοντας στις σημερινές εξελίξεις υπογράμμισε τους λόγους για τους οποίους η συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι μία εθνικά συμφέρουσα συμφωνία και επεσήμανε τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί για την εθνική μας ασφάλεια και τη γενικότερη γεωπολιτική σταθερότητα στην περιοχή.
Ακολούθησε συζήτηση και επίλυση αποριών, ενώ το ελπιδοφόρο επιστέγασμα της συναντήσεως ήταν η προτροπή του κ. Χολέβα να διδαχθούμε και να διδάξουμε στα παιδιά μας τη γλώσσα μας, την ιστορία μας, την ορθόδοξη πίστη και παράδοσή μας. Να αναλάβουν ενεργότερο ρόλο η οικογένεια και η Εκκλησία με το κατηχητικό και ποιμαντικό της έργο. Και οι δράσεις αυτές να είναι κυρίως βιωματικές: Προτροπή μελέτης σχετικών ιστορικών και λογοτεχνικών βιβλίων όπως «Τα μυστικά του βάλτου», επισκέψεις σε μουσεία όπως το «Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα», εκδρομές σε ιστορικούς χώρους και σχετικές αναφορές, οργάνωση εκδηλώσεων και ομιλιών κλπ. Αυτή θα είναι, ίσως, η μεγαλύτερη έκφραση αντίστασης στον επιδιωκόμενο αφανισμό της εθνικής και θρησκευτικής μας ταυτότητας, ενθυμούμενοι πάντα το Σταυροαναστάσιμο μήνυμα και παράδειγμα των ηρώων και αγίων της Πίστεώς μας.
Ευχαριστούμε θερμά τον αξιότιμο κ. Κωνσταντίνο Χολέβα για την ευγενική αποδοχή της προσκλήσεώς μας και την ενθαρρυντική παρουσία του στον Ιερό Ναό μας και ευχόμαστε σε όλους καλή Σαρακοστή και καλή Ανάσταση!

 

 
Πρόσκληση...


ΞΕΚΙΝΑΜΕ 
 
τις απογευματινές μας συναντήσεις με τον Κύκλο Ενοριτών
 
την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018
 
και κάθε Τετάρτη απόγευμα
 
στις 6:00μμ ο Εσπερινός και
 
στις 6:30μμ η Συζήτησή μας.
 
Θα είναι και η δική σας παρουσία και συμμετοχή πολύτιμη!
 
Καλή κι ευλογημένη χρονιά!
 

Εορτολόγιο

Δευτέρα
22
Απριλίου
2019
Μεγάλη Δευτέρα, Ιωσήφ Πάγκαλου, Θεοδώρου Συκεώτου, Νεάρχου μάρτυρος, Ναθαναήλ αποστόλου

ΣύνδεσηΕπισκέπτες

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα61
mod_vvisit_counterΤελευταία εβδομάδα0
mod_vvisit_counterΤελευταίος Μήνας0

Έχουμε: 60 guests online
Copyright © 2019 Ι.Ν.ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. Our site is valid CSS Our site is valid XHTML 1.0 Transitional